duminică, 16 martie 2014

Tort cu morcov si mascarpone


Un tort exceptional cu morcov si mascarpone. Atat de pufos si de aromat, gustos si magic in combinatia de ingrediente ca nu te mai saturi.

Initial am cautat pe internet diferite retete de prajituri cu morcov, deoarece nu mancasem inainte si vroiam sa imi surprind mama cu ceva nou. Pornind de la o reteta simpla gasita in cele din urma, m-am hotarat sa incerc dupa placul meu.

Ingrediente blat 

  • 450 g  morcovi razuiti pe ochiul mic
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 200 g zahar
  • 5 oua
  • 200 g faina
  • 100 g nuci macinate sau taiate bucatele
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara macinata
Pentru inceput, separam galbenusurile de albus. Untul il mixam cu zaharul si zaharul vaniliat pana ce are consistenta unei creme. Se adauga pe rand cate un galbenus de ou si se mixeaza dupa fiecare. Amestecam faina cu praful de copt, scortisoara si nuca macinata, adaugam si morcovii rasi si le punem in compozitia rezultata de mai sus si omogenizam.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Dupa ce spuma s-a intarit, o incorporam in 2 transe in compozitia cu morcovi amestecand usor cu o spatula. 
Compozitia se toarna intr-o tava de tort (a mea are cam 24 cm diametru), unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade pentru circa o ora. Spre final se va face proba cu scobitoarea. Se scoate din cuptor si cat blatul este cald inca, se ia hartia de copt si se lasa la racit.

Intre timp ne apucam de crema de branza cu mascarpone. Imi place de obicei sa adaug si putina branza de vaca in cremele de mascarpone, deoarece ii da un gust mai fin.

Ingrediente crema
  • 250 g mascarpone
  • 250 g branza dulce de vaca 
  • 200 ml frisca lichida
  • coaja de la o portocala rasa fin sau de la o lamaie daca nu aveti prin casa
  • 2 pliculete intaritor pentru frisca
  • 1 pliculet zahar vaniliat
  • 2 linguri de zahar pudra ( daca va place mai dulce)
  • optional o lingurita mica de esenta de portocale de la Dr. Oettker ca sa fie mai aromata
  • pentru decor : bomboane sau ciocolata rasa
Se mixeaza crema de mascarpone cu branza de vaca si cu frisca lichida. Se adauga cele 2 linguri de zahar pudra si pliculetul de zahar vaniliat, precum si esenta de portocale si coaja de portocale rasa fin si se mixeaza in continuare pana devine pufos ca o crema. La final adaugam cele 2 pliculete de intaritor pentru frisca si mai amestecam putin.

Asamblarea tortului
Luam blatul racit si il taiem in doua. Se ia primul blat peste care se adauga jumatate din crema de mascarpone si o intindem uniform cu ajutorul unei spatule. Deasupra cremei punem al doilea blat si adaugam crema ramasa.
 Pentru decorarea tortului am folosit niste bombonele verzi de la Dr. Oettker si putina coaja de portocale.

Va doresc pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu