marți, 30 decembrie 2014

Prajituri de Craciun

Anul acesta, eu am fost cea care am pregatit prajiturile mai mult, deoarece mama s-a ocupat de mancare.
Stiind ca va trebui sa plecam chiar dupa Craciun ( am venit la schi) am incercat sa fac prajituri care sa le pot aduce cu mine si care sa nu se strice foarte repede...asa ca am facut prajitura cu nuca si biscuiti, cozonaci, raffaello. Ce este in plus pe platoul meu, este turta dulce, al carei reteta o gasiti aici

Prajitura cu nuca


Incep reteta de prajitura cu nuca care este foarte usor de facut si care a fost delicioasa in aceste zile cu atata mancare grea.

Ingrediente blat

6 oua
6 lg zahar
6 lg faina
1 plic praf de copt


Mixam ouale intregi cu zaharul pana idi dubleaza volumul. Treptat adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam cu grija cu ajutorul unei linguri de lemn. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pt cca 25-30 de min.
Scoatem tava si lasam blatul sa se raceasca.

Ingrediente crema

300 g biscuiti 
100 g zahar
200 g unt
200 ml cafea
159 g nuca macinata
200 g ciocolata neagra 85%

Se mixeaza untul cu zaharul.Macinam biscuitii, turnam deasupra cafeaua si nuca si amestecam bine. Mixam compozitia de unt cu cea de biscuiti pana devine ca o crema.
Topim ciocolata pe baie de aburi.
Luam blatul racit, intindem deasupra crema de nuca si turnam ciocolata peste.
Dam la frigider pt cca o ora. Se serveste ca atare.

Bulgarasi de zapada (Raffaello)


Am facut aceste bilute prima data cand eram studenta in Cluj, deoarece mergeau rapid si erau nemaipomenit de bune

Ingrediente

380 g lapte praf
300 g unt rece
100 g zahar pudra
1/2 borcan visine din visinata
100 g nuca de cocos

Framantam un aluat din laptele praf, zaharul si untul rece taiat bucatele.
Formam cate o biluta, o presam putin, la mijloc punem cate o visina si il nivelam. Dam bulgarasul prin cocos si gata. Dam bulgarii la rece pt cel putin jumatate de ora.

Cozonac cu nuca


Acesti cozonaci i-am facut in doua variante: cu zahar de mesteacan  pt diabetici si cu miere.

Ingrediente aluat pt o portie ( 3 buc )

150 ml lapte
10 g drojdie
50 g zahar pudra
1 galbenus de ou + 1 ou pt uns deasupra
500g faina
200 g unt rece

Umplutura

150 ml lapte
100 g miere
400 g nuca macinata
coaja de la o lamaie
1 lingurita scortisoara


Punem drojdia si zaharul intr-o craticioara. Deasupra turnam incet laptele si amestecam incontinuu ca sa nu ramana cocoloase.
Intr-un vas incepem sa frecam faina cu untul si un strop de sare. Deasupra punem galbenusul de ou si turnam incet compozitia de drojdie. Framantam ussor din tot un aluat, pe care il dam la rece pentru cca 30 de mnute.
Pregatim intre timp umplutura. Incalzim laptele cu mierea, pe care o turnam deasupra nucii macinate.
Peste mai punem lamaia si scortisoara si amestecam toate ingredientele bine.
Scoatem aluatul de la rece, o punem pe masa de lucru  tapetata cu faina, o impartim in 3 bucati si intindem prima foaie.Cozonacul rezultat il umplem cu 1/3 din umplutura, il inrolam cu grija si il punem in tava tapetata cu hartie de copt . La fel facem si cu ceilalti doi. La final batem un ou intreg si ungem cozonacii cu acesta.
Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 35 - 40 de min. Se scoate din cuptor si se lasa cozonacii sa se raceasca.
Se servesc ca atare sau cu un pahar de lapte. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu